• Home
  • Het Oud-Kanaaltje
    • Hoe het begon
    • Corona-tijd
    • Reacties
    • Bedankt
  • Contact
portfolio
Project info
Project detail

Januari 1915: Nieuwjaarsgedicht van de lantaarnopsteeker van Nieuwerkerk. Vóór de elektrische straatverlichting, werkten de straatlantaarns op olie of gas. Elke avond moesten die aangestoken worden door de lantaarnopsteker Van den Berg. De heer A. v.d. Berg was in het begin van de 20ste eeuw “de “ lantaarnopsteker in Nieuwerkerk. Klasgenoten 1966/1967 klas 6 van de […]

SHARE:
More detail

Januari 1915: Nieuwjaarsgedicht van de lantaarnopsteeker van Nieuwerkerk.
Vóór de elektrische straatverlichting, werkten de straatlantaarns op olie of gas. Elke avond moesten die aangestoken worden door de lantaarnopsteker Van den Berg. De heer A. v.d. Berg was in het begin van de 20ste eeuw “de “ lantaarnopsteker in Nieuwerkerk.

Klasgenoten 1966/1967 klas 6 van de Eben Haëzerschool.

Voetbalteam foto van vvNieuwerkerk uit 1970.

vvNieuwerkerk 1 uit 1975/1976 voetbalteamfoto.

Ben Dul, 43 jaar trouwe dienst bij distilleerderij “De Keizer”
Ben Dul heeft 43 jaar gewerkt bij de distilleerderij “De Keizer” van Cornelis Post; hij woonde om de hoek in de Britten. Bij zijn 40 jarig jubileum ontving hij van burgemeester Vogelaar, namens Hare Koninklijke Hoogheid de koningin, een koninklijke onderscheiding en van de familie Post een gouden horloge met inscriptie.

1982 Mikolow: we komen eraan!
Op maandag 26 april 1982 waren honderden Nieuwerkers aanwezig bij het vertrek van de vrachtwagens met hulpgoederen, die naar het Poolse Mikolow zouden afreizen. De auto’s van Neleman en Schotte met volgepakte Contar-containers, vertrokken vanaf de J.A. Beijerinkstraat en werden voorafgegaan door een Porsche van de Rijkspolitie. Maar voor het zover was ha heel Nieuwerkerk geholpen om de actie: ‘Nieuwerkerk helpt Mikolow”tot een succes te maken. In de weken daarvoor was er meer dan 50.000 gulden ingezameld.

In Oudheidkamer.

Door corona nog geen dienstpetten op!
Ook de Nieuwerkerkse Oudheidkamer is nog steeds beperkt open, ook op zaterdag 6 februari 2021 (14-17 uur). De Oudheidkamer op de ’s-Gravenweg 6a is in het rijksmonument ‘Nooit Gedacht’. De toegang is vrij. Alleen toegang zonder klachten, aangegeven eenrichtingsverkeer en anderhalvemeterregel volgen. Meer dan tien personen per zaal, consumpties of wc bezoek zijn nog niet mogelijk. Reserveren bij de deur.

Nieuws uit de jaren 50

Voor 7 cent de wereld rond.
Eind januari 1959 stuurde de familie Tanasale uit Nieuwerkerk aan den IJssel een dankbetuiging aan de naaste buren, familie De Koning. Het kaartje werd per post naar zijn bestemming gestuurd. Plaats van verzending en plaats van bestemming liggen ongeveer 10 meter van elkaar, maar door een samenloop van omstandigheden, kwam het kaartje niet de volgende morgen, maar pas op 20 maart bij de buren aan.

Belgisch vliegtuig maakte noodlanding.
Op 7 januari 1952 om ongeveer half vijf is te Nieuwerkerk aan den IJssel een Belgisch sportvliegtuigje van het type Auster, met de kentekenen OO-PIT, na een noodlanding over de kop geslagen.

De heer Jan Bakker vertelt…..(geb. 15-11-1920)
De honderdjarige heer Bakker is nog recht van lijf en leden, slank en oogt jonger dan een eeuw. Hij kreeg op zijn verjaardag een paar leuke verrassingen. Het huis werd versierd met balonnen en de cijfers 100. De schoolkinderen van De Wingerd hebben een aubade gebracht en ballonnen opgelaten. Het was op facebook gezet, daardoor kreeg hij vanuit heel Nederland wel 350 kaarten, geweldig! De burgemeester stuurde wel een persoonlijke videoboodschap i.v.m. corona. Meneer Jan kreeg ook Friese sokken, die hij gelijk aantrok.

Ingezonden herinneringen aan de Parallelweg-Zuid

Garage & rijwielwinkel Hoevelaken & fietsreperatie van Reeuwijk.
De eerste auto’s in het dorp rond 1924 waren de auto’s van dr. Hage en een notaris. Als de benzine bijna op was, kwamen zij’s morgens langs gereden bij Hoevelaken, aan de parallelweg Zuid, om dat te melden.

Ome Arie de Bruijn, de ijsboer.
Ome Arie de Bruijn, de ijsboer, en tante Marie Vrooman woonden ook aan de Parallelweg Zuid.

Job Ham: De laatste veearts van deze regio aan het woord.
Dierenarts Job Ham heeft in de afgelopen decennia de samenstelling van zijn praktijk drastisch zien veranderen. In dit artikel wordt uitleg gegeven hoe dat is ontstaan en worden er een aantal praktijkherinneringen opgehaald.

P. van Reeuwijk, Huis- en Rijtuigschilder.
Op de Parallelweg Zuid 27 was vanaf 1933 het huis en de werkplaats van opa P. van Reeuwijk, huis- en Rijtuigschilder, gevestigd. Rijtuigschilder waren vaklui, want de meeste mensen, die een rijtuig bezaten, stelden het op prijs dat hun vehikel er prachtig geschilderd bij stond.

Pilsen bij Jan en Jo Baas op de Parallelweg

Café Ruimzicht.
Blijven zitten tot het laatste rondje, of met een kopje koffie genieten van het mooie uitzicht. Het kon allemaal in Café Ruimzicht aan de Parallelweg Zuid 93. Riet (Marie) van der Maas-Baas vertelt: “Het was denk ik in 1955 toen mijn vader Jan en moeder Jo op zoek gingen naar een ander huis.

Het ontstaan van ‘Groentehal de Zuidplas’

Aad de Groot vertelt (geb. 1955)
“Mijn vader, Adriaan de Groot (geb. 1918), begon als jongen in 1932 op een fiets met een kist voorop fruit te verkopen. Toen hij wat ouder was schafte hij een bakfiets aan, waarmee hij meer mee kon nemen. Bepaalde groentes hadden ze nog nooit van gehoord in die tijd zoals: paprika’s, kiwi’s, champignons en zoete aardappelen. De bakfiets werd opgevolgd door een paard-en-wagen, later kwam er een zogenaamde IJzeren hond.

Kerstbomenrace.
“Twee maanden per jaar was ons werk anders, dan de andere dagen van het jaar. Zodra het wat kouder werd wisten wij wel weer hoe laat het was en begon het weer te kriebelen. Wij konden ons dan opmaken voor het echte werk, langere ritten, kilometers maken, met de vlam in de pijp maakte wij ons klaar voor de kerstbomenrace.

Cor Oosterom vertelt….(geb. 1929)
Ïk woon al jaren in Capelle aan den IJssel, ik ben een echte Nieuwerkerker. In 1929 werd ik geboren aan de Groenendijk, vlakbij het voetveer naar Ouderkerk aan den IJssel. Mijn moeder, Maria Verboom, is geboren nabij steenplaats Ver Hitland (nu restaurant ‘de Olifant’). Daar woonde ze met haar vader (mijn opa) Cornelis Verboom (1869) en haar moeder (mijn oma) Adriana Zuidervaart (1971) en met 2 zussen en 7 broers.

Kruidenierswinkel Van Vliet.
Mijn naam is Nel de Wit-Karreman, geboren in 1935 in Nieuwerkerk en ik woon er nog steeds. Ik wil graag een herinnering delen .

Het weer van Leen de Koning

De mythe van de witte Kerst.
Er is in het weer vrijwel niets dat meer tot de verveelding spreekt dan een witte Kerst. Al weken voor 25 december wordt er gespeculeerd of er een witte Kerst zal zijn.

Puzzel met ons mee.
Een cryptogram en sudoku’s.

Nieuwjaarswensen uit het verleden. Vrijdag 30 december 1949.

Previous
Next

Related

Reactie verzenden Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy – Algemene voorwaarden