• Home
  • Het Oud-Kanaaltje
    • Hoe het begon
    • Corona-tijd
    • Reacties
    • Bedankt
  • Contact
portfolio
Project info
Project detail

6 februari 1953: Dankwoord van de Burgemeester In Nieuwerkerk aan den IJssel is op zondag 1 februari 1953 met man en macht gewerkt om Zuid-Holland voor een ramp te behoeden. Op vier plaatsen stroomde het woeste water over de dijk en het is aan de wilskracht en het doorzettingsvermogen van de vrijwilligers te danken, dat […]

SHARE:
More detail

6 februari 1953:

Dankwoord van de Burgemeester
In Nieuwerkerk aan den IJssel is op zondag 1 februari 1953 met man en macht gewerkt om Zuid-Holland voor een ramp te behoeden. Op vier plaatsen stroomde het woeste water over de dijk en het is aan de wilskracht en het doorzettingsvermogen van de vrijwilligers te danken, dat een dijkdoorbraak is voorkomen.

Gedicht van Anke Labrie watersnood 1953.

De zwakke schakel in de dijk.
Op de plek van de dijkdoorbraak bij het gemaal was in vroegere tijden een sluis. In 1866 ontstond door een fusie de polder Esse, Gans- en Blaardorp. De Blaardorpse molen werd toen van Ver-Hitland gehaald en als bovenmolen voor de poldercombinatie hergebruikt. De oude Essemolen, halverwege het land aan de Molenwatering, werd ondermolen.

Johan van Veen: “Ik zal dit wonder nooit begrijpen”
Dr. Ir. Johan van Veen (1893-1959) geldt als grondlegger van de Deltawerken, Europoort I en II en de Eemshaven. Hij werkte bijna dertig jaar als waterstaatkundig ingenieur bij Rijkswaterstaat en waarschuwde al meer dan 15 jaar vergeefs dat de dijken er slecht aan toe waren.

1953: Aan groot gevaar ontsnapt
Om drie uur ’s nachts werd het gemeentebestuur van de toestand op de hoogte gebracht. Een uur later luidden de noodklokken van de R.K. en Herv. Kerk, terwijl ook de sirene van de Boerenleenbank in werking werd gesteld. Alle mannelijke ingezetenen werden opgeroepen de handen uit de mouwen te steken om het dreigende gevaar van een dijkdoorbraak te keren.

Van Gerrigje Adriana naar de Twee Gebroeders
In 1904 liet schipper Jan Boer (1858-1942) de zandaak bouwen op de werf van Cornelis Snoey in Ouderkerk. Het schip werd vernoemd naar de vrouw van de schipper: Gerrigje Adriana (Twigt). Het werd gebouwd als een toen moderne ijzeren zandaak van 14 meter met zeilen.

Uit het familieboek van boer, geschreven door Johannes Boer.

Zondag 1 februari 1953.
Johannes Boer vertelt in hun familieboek: ‘Om 3 uur ’s nachts, op zondag 1 februari, werden we door de politie gewekt, het stormde vreselijk. We moesten direct met de vrachtwagens gaan rijden en ons melden bij De Bruin in café Rustwat op Kortenoord, de centrale noodpost. De dijkgraven van het Hoogheemraadschap Schieland en het dijkleger waren daar al. Veel burgerbevolking was ook opgeroepen.

Rep en roer op de Geertruida’s Hoeve.
‘Niemand ging naar de kerk op zondagochtend 1 februari 1953; aldus Arie Reijm, zoon van Arend Reijm, de zoon van de oude Jan Reijm van de Geertruida’s Hoeve. Iedereen in de streek wist van de dreigende watersnoodramp en was bezig zijn eigendommen in veiligheid te brengen.

Herinneringen aan 1 februari 1953 door bewoners van Nieuwerkerk aan den IJssel.
Ze hebben een verhaaltje geschreven hoe ze het toen beleeft hebben.

Arie Evegroen: De schipper van de Twee Gebroeders
“Met gevaar voor eigen leven heeft Arie Evegroen een geslaagde poging gedaan om het gat in de dijk te dichten en daarmede het achterliggende land voor overstroming te behoeden,”zo huldigde het Hoogheemraadschap van Schieland in 1983 de moedige schipper.

Burgemeester Vogelaar: “In naam van Nieuwerkerk”
Burgemeester Vogelaar was tijdens de stormnacht van 1 februari 1953 de grote leider die opstond en nodig was om de hulptroepen te coördineren. En hij deed dat met verve, zowel tijdens die nacht, maar ook met het afwikkelen van de schades. Burgemeester Vogelaar was de natuurlijke leider die Nieuwerkerk nodig had om van een kleine gemeenschap te groeien naar een dorp in volle ontwikkeling.

De vergeten redders…..
“Ze waren ons vergeten”, vertellen de voormalige binnenvaartschippers Cor Heuvelman(81) en Hannes van Vliet (88) in 2009. Ze doelen daarmee op hun grote aandeel in de geslaagde reddingsoperatie om het gat bij de Groenendijk in Nieuwerkerk aan den IJssel te dichten bij de watersnood van 1 februari 1953.

12 oktober 1983: Hommage aan de helden 1953
Onthulling beeld: “Een dubbeltje op zijn kant’
De moed van Evegroen, de belangrijke rollen van Burgemeester Vogelaar, Leen Boer, Adriaan Valkenburg, het dijkleger, de honderden vrijwilligers en de bedrijven, die een watersnoodramp in Zuid-Holland voorkwamen, die worden vandaag de dag in beeld gebracht door een bronzen monument, op de plaats van de heldendaad.

2007: Een uniek Nieuwerkerks theaterstuk
‘Een dubbeltje op z’n kant’
De laatste woorden van het stuk klonken over de ijsbaan van Nieuwerkerk aan den IJssel. Het was even stil, maar toen klonk daar een daverend applaus. Het was de zomer van 2007, toen er in Nieuwerkerk een uniek theaterstuk opgevoerd werd over de schipper Arie Evegroen, die tijdens de watersnoodramp in 1953 een dijkboorbraak in de Hollandse IJssel bij Nieuwerkerk voorkwam. Een toneelstuk van Nieuwerkerkers voor Nieuwerkerkers.

Het weer van Leen de Koning.

KNMI terugblik op 1-2-1953
Onheilspellend zagen de weerkaarten er zaterdagavond 31 januari 1953 uit en het werd steeds erger. Zo ernstig dat de dienstdoende meteorologen van het KNMI zeer bezorgd waren over het naderende gevaar en alles op alles zetten om hun dramatische waarschuwingen bij de bedreigende mensen te krijgen.

Puzzel mee.
Een Cirkel puzzel en sudoku’s.

Klasgenoten uit 1953 van de Openbare lagere school II klas 5 en 6

Familierondje.

Previous
Next

Related

Reactie verzenden Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy – Algemene voorwaarden