• Home
  • Het Oud-Kanaaltje
    • Hoe het begon
    • Corona-tijd
    • Reacties
    • Bedankt
  • Contact
portfolio
Project info
Project detail

5 mei 1990: Bevrijdingsvuur estafette Wageningen – Nieuwerkerk Ad Vis: ‘Mooie eervolle tochten!’ In 1985 werd voor de eerste keer vanuit Wageningen het bevrijdingsvuur Nieuwerkerk binnengebracht. Nico de Weed van Stichting Evenement had Ad Vis gevraagd of hij de fakkel naar de Ringvaarthal wilde brengen. Stukje van een oud- Nieuwerkerkse….. ‘Opgegroeid onder de Komkommerkerk’ Mijn […]

SHARE:
More detail

5 mei 1990: Bevrijdingsvuur estafette Wageningen – Nieuwerkerk
Ad Vis: ‘Mooie eervolle tochten!’
In 1985 werd voor de eerste keer vanuit Wageningen het bevrijdingsvuur Nieuwerkerk binnengebracht. Nico de Weed van Stichting Evenement had Ad Vis gevraagd of hij de fakkel naar de Ringvaarthal wilde brengen.
Stukje van een oud- Nieuwerkerkse…..
‘Opgegroeid onder de Komkommerkerk’
Mijn dochter brengt elke maand een nieuw ‘Oud Kanaaltje’ mee vanuit Nieuwerkerk aan den IJssel, waar zij woont. Laatst stond er een stukje in over de Komkommerkerk. Toen ik dat las, kon ik het niet laten om even wat op papier te zetten. Truus van Arnhem.
Gevorderd door de Bezetter
Het hoofdkwartier van de Nieuwerkerk gelegerde Duitsers was gevestigd in het toenmalige Boerenleenbank gebouw villa ‘Buitenlust; aan de ’s-Gravenweg. Ook het huis vooraan het buurtje van Dijksman werd gevorderd en in hetzelfde buurtje was een huis omgebouwd tot wasgelegenheid.
De jongste zoon van Dirk van den Dool vertelt:
‘Ik ben opgegroeid in een gezin zonder vader en dat is een enorm gemis in mijn leven’.
Aan de Eerste Tochtweg 18 stond tot 1998 het huis van de familie Van den Dool. Het huis was gebouwd in 1917 en opa Van den Dool kocht de woning voor zijn zoon Dirk Floris en schoondochter Cornelia die er na hun trouwen op 7 april 1926 gingen wonen. Het leven van Dirk en Cornelia speelde zich voornamelijk af rondom het huis. Niet alleen werden daar de acht kinderen geboren, vader Dirk was tuinder in hart en nieren en had achter de woning een groot stuk grond dat hij bebouwde. Bijna niemand had het vermoeden dat in de oorlogsjaren het huis van ‘Tol’ de spil in het verzet was. Tot vader Dirk in december 1944 werd verraden, opgepakt en in februari gefusilleerd.
Bernard Hogendoorn vertelt:
Mijn vader Jaap Hogendoorn wist te ontsnappen.
Ik ben in 1941 geboren op de Eerste Tochtweg in het huis van Dirk van den Dool. Daar hebben wij drie of vier jaar gewoond.
Zuidplaspolder en Hitland onder water.
In maart en april 1944 zetten de Duitsers grote stukken land onder water. Het doel dat de Duitsers beoogden met deze inundatie was om een verdedigingsgordel aan te leggen om Rotterdam.
Gijzeling van dokter Hage, Piet Valkenburg en Arie van Vliet.
De Duitse bezetter wilde op talrijke plekken eenmansputjes graven, daar konden soldaten zich verschuilen tijdens beschietingen. De Nieuwerkerkse bevolking werd opgeroepen om deze arbeid te verrichtten. De Nieuwerkerkers wilden hieraan niet vrijwillig meewerken.
Het gezin van Meester Jan Leppink (1900-1071)
De gereformeerde meester jan Leppink (1900-1971) van de Nieuwerkerkse School met den Bijbel, nummer 1 aan de Onderweg, was een begaafd man. Meester Jan Leppink verhuisde in 1925 vanuit Aalten naar de Kerklaan 50 in Nieuwerkerk. In de vooroorlogse jaren was meester Leppink groot nieuws met een door hem ontwikkelde nieuwe schuifletter-leesmethode. De journalisten bezochten vele malen zijn huis aan de Kerklaan voor interviews. In de oorlogsjaren was het in het huis echter een komen en gaan van onderduikers. Passanten of onderduikers die langer bleven. En dochter Tannetje Lena (Tankie) Leppink werd Koerierster voor de illegale krant Trouw en De Vrije Pers.
De Vrije Pers en Trouw.
In de legale kranten stonden in de oorlogsjaren vooral verhalen die pro Duits waren, daardoor ontstonden al snel illegale kranten die ondergronds gemaakt gedrukt of gestencild en bezorgd werden. Veel mensen van de illegale pers waren ook actief in andere verzetsgroepen.
Maand na de bevrijding.
Rotterdams verzet moordde in Nieuwerkerk.
De hervormde Rotterdammer pieter Adrianus Kuntz, geboren in 1904, werd onderwijzer en electricien. Zijn vader, getrouwd met een Nederlandse, had de Duitse nationaliteit. Pieter Kuntz werd als Rijksduitser verplicht om vanaf 1943 bij de Wehrmacht te dienen. Na Dolle Dinsdag (5 september 1944) deserteerde hij en meldde zich bij de ondergrondse. Hij deed illegaal werk voor de Rotterdamse LKP-ploeg van Joost Schouten (LKP=Landelijke KnokPloegen)
Nieuwerkerker Arie den Toom een Rotterdamse verzetsheld.
Het was 13 maart 1945, Johanna Meijboom loopt als 16 jarig meisje over de Courzandseweg in Rotterdam Heijplaat, net terug van een boodschap, terug naar haar werk. Het is oorlogstijd, en ze merkt dat het er goed mis is in het kleine Tuindorp Heijplaat. De Duitsers rijden af en aan, maar waar zijn ze naar toe?
Excursies VEDJ 2010-2013 naar voormalig vernietigingskamp Auschwitz
Dit mag nooit vergeten worden.
De naam Auschwitz staat voor de ergste verschrikkingen die een mens ooit aangedaan kan worden. Om dat vooral niet te vergeten organiseerde het VEDJ (Van en door Jongeren) uit Nieuwerkerk drie jaren achterelkaar een reis naar dit concentratiekamp. ‘Het was geen reis die je voor je plezier maakte’, vertelde Willem Bezemer aan het Oud-Kanaaltje. ‘Maar om van te leren of te verwerken en dat kan psychisch zwaar belastend zijn’. Willem begeleidde drie keer deze reis voor het VEDJ naar Polen.
Foto’s van de bevrijdingsoptochten door de jaren heen.
Foto’s van Koninginnedag door de jaren heen.
Jaap Klein vertelt:
De Eerste Tochtweg/ Zuidelijke Dwarsweg (Lange weg)
Drie geslachten tuinders in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dit was opa Jaap Klein, vader Gerrit Klein, en zoon Jaap. Opa Jaap begon in 1918 op de 1e Tochtweg 43 een tuinderij. Voor die tijd zijn ze heel vaak verhuisd. Mijn vader is nog op de Kralingseweg geboren.
Het weer van Leen de Koning.
Het weer in de Hongerwinter.
76 jaar geleden begon op 27 januari de koudste week van de hongerwinter. De winter van 1944-1945 staat in het collectief geheugen gegrift als de zwaarste winter uit de oorlogsjaren. Maar het was een winter van contrasten: In de laatste week van januari 1945 was het ijzig koud en in februari was het warm.
Puzzel mee .
Woordzoeker en sudoku’s.
Herinneringen over oorlog en bevrijding.
Citaten uit intervieuws uit 2005 tgv 60 jarige bevrijding door Elly van Gelderen.

Previous

Related

Reactie verzenden Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy – Algemene voorwaarden