• Home
  • Het Oud-Kanaaltje
    • Hoe het begon
    • Corona-tijd
    • Reacties
    • Bedankt
  • Contact
portfolio
Project info
Project detail

1 december 1955 Vijfduizendste inwoner: Peter den Outer. De heer Jan den Outer stapte op de fiets en was een half uur na de geboorte in het gemeentehuis om aangifte te doen. Hij dacht dat hij alleen de burgemeester en een ambtenaar van de burgelijke stand zou aantreffen en keek dan ook verwonderd op. Toen […]

SHARE:
More detail

1 december 1955 Vijfduizendste inwoner: Peter den Outer.
De heer Jan den Outer stapte op de fiets en was een half uur na de geboorte in het gemeentehuis om aangifte te doen. Hij dacht dat hij alleen de burgemeester en een ambtenaar van de burgelijke stand zou aantreffen en keek dan ook verwonderd op. Toen hij daar een heel gezelschap aantrof.

Klasgenoten OLS1 locatie Oude Vluchtheuvel, kerkgang , Oude Dorp 1946.
Bedrijfsvoetbalteam Molendijk tijdens de Slachthuis Cup op het voetbalterrein van H.O.V.

Mensen, mensen, wat een mensen.

Europa’s grootse braderie op de nieuwe rijksweg.
Eind jaren 70 ging langzaamhand de oude rijksweg langs de Hoofdweg veranderen. Decennialang liep deze via Gouda langs Nieuwerkerk naar het kralingse Bos. Om je heen zag je alleen maar weilanden en na de Capelseweg tal van autosloperijen. En weet je nog die scherpe bocht naar rechts bij Capelle, waar de weg aansloot op de nieuwe rijksweg richting Rotterdam, die al klaar was? In oktober 1984 werd dan eindelijk het laatste gedeelte bij Nieuwerkerk opgeleverd. De bedoeling van Rijkswaterstaat was om dit stuk rijksweg te openen door alleen een vooraanstaande politicus een lintje door te laten knippen en…..rijden maar. Het liep even anders: het werd een feestelijke opening met meer dan 300.000 bezoekers.

Verkeersramp A20
Op woensdagochtend 11 april 1981 werd de rijkspolitie van de groep Nieuwerkerk aan den IJssel geconfronteerd met een verkeersramp, zoals men hier nog niet had meegemaakt.
Dick Groenendaal vertelt: De herbouw van molen Windlust op Kortenoord.
In Rotterdam ben ik geboren, maar sinds 1979 woon ik in Nieuwerkerk. In 1998 was ik in de Oudheidkamer, waar ik in gesprek kwam met Maarten Molenaar over de molenstomp op kortenoord. Verslaggever Jac Spekman mengde zich in ons gesprek en zei: ‘Is dat misschien iets voor jullie om plannen te maken voor de herbouw?’ Maarten keek mij aan en zei: ‘Het zou best kunnen!’

Herinneringen aan de Eben Haëzer school.
Door een wetswijziging was er in 1928 een zevende klas op komst bij ‘School 1; gevestigd aan de Schoolstraat. De inspecteur en B&W wilden daarvoor een extra lokaal aan de school laten bouwen. Het bestuur dacht daar anders over en wilde daarvoor in de plaats een tweede school laten bouwen aan de ‘s- Gravenweg. Als mogelijke plaatsen dacht men toen aan de Kortlandstraat of aan de Rijskade.

Verhalen van oud leerlingen met foto’s.

Nieuwerkerkse vaandels.
Vaandels horen tot de kopstukken in de Oudheidkamer. Ze zijn van zangverenigingen en van de Rooms Katholieke parochie. Van het oudste vaandel is er alleen maar een foto. Deze bleef nog bewaard in een archief in Dordrecht. Ook, omdat hij daar werd gemaakt door de vaandelfabriek van C.M. van Dieme. Het vaandel was van de Werkliedenvereniging ‘Onvermoeid Vooruit’. Dat was een soort ziekenfonds en van de twee handen erop zijn ook (figuurlijk) verbindend bedoeld.

Herinneringen aan zangvereniging ‘Nieuw Leven’
Gemengde Zangvereniging Nieuw Leven is in 1914 opgericht op Dorp, maar sinds 1917 werd L’Esperance de zaal die als thuishaven ging fungeren. Hij groeide uit tot een hechte vereniging waar vriendschappen voor het leven ontstonden. Aagje en Adrie karreman delen graag hun herinneringen aan die tijd.

Mevr. Menny Boer en mevr. Maartje de Wit vertellen:
Herinneringen aan ‘Vrouwen van Nu’

In Nieuwerkerk begon men in 1938 een ‘Boerinnenbond’ voor de vaak wat geisoleerde vrouwen, die naast het boerderijwerk wel eens een middagje weg wilden. Er werd dan o.a. gesproken over verbeteringen op de boerderij, terwijl ze een handwekje meenamen en thee dronken. Mevrouw den Hollander en mevrouw Hoogendoorn hebben het opgericht.

Lettie en Iris den Outer vertellen:

Peter den Outer (18) 18.000 km op de pedalen naar de Noordkaap.
Het gezin Den Outer leefde voor het wielrennen en als vader Jan, hun broers Maarten en later ook Jan, ergens een wedstrijd hadden, dan ging het hele gezin op de fiets daarheen om hen aan te moedigen, van Rotterdam tot Limburg aan toe. En dat hielp goed, want menige wedstrijd werd er gewonnen. De dochters hadden ondertussen ook een oogje op andere wielrenners. Het was dan ook niet zo vreemd dat eind jaren vijftig, begin jaren zestig, ook veel aangetrouwde wielrenners in de familie kwamen. Broertje Peter deed ook mee aan wedstrijden, maar zijn passie lag meer in lange afstand rijden. Hij maakte op 18 jarige leeftijd in 1974 een fietstocht van maar liefst 18.000 km.

Tabakswinkel wordt opgeheven.
Een heel bekende tabakswinkel, thans gevestigd aan de Kerklaan5 werd op 1 september 1980 gesloten.

Bouwplan Dorrestein:
Van klein dorpje naar….

De woningnood in Nieuwerkerk was in de vijftiger en begin jaren zestig groot. Uitbreiding van de industrie werd belemmerd door een gebrek aan huizen en arbeiders.

Karel Schuurman vertelt:
Het begin van Dorrestein.
Toen ik in 1958 werd geboren, aan de Burgemeester Jasstraat was Nieuwerkerk nog echt een dorp. De Joh. Tomstraat was al gebouwd, de Verzetstraat en Prins Alexanderlaan waren in aanbouw. Daarna hield de bebouwde kom zo’n beetje op en was het latere Dorrestein nog weiland. Nieuwerkerk was lekker klein en overzichtelijk. Bijna iedereen kende elkaar.

Leen de Koning vertelt: 53 Premiewoningen door woningbouwvereniging Ons Huis.
Ook in de jaren zeventig was de vraag naar een huis met een tuin groot en wij hadden ons ingeschreven voor de premiewoningen in de Mossenbuurt. Eerst kwamen we op een lijst van de gemeente voor premiekoophuizen, als ik het nog goed weet, en we hadden nummer 498.

Albert Snoei vertelt:
Bouwen aan het Geraniumveld.
De eerste paal voor de huizen aan het Geraniumveld is in 1983 geslagen onder huis nummer 72. Het was echt een feest die dag. De borrel die daarop volgde, werd geschonken in de Ringvaarthal bij het station. Deze sporthal is jaren later (op 8 juli 1994) in vlammen opgegaan.

Autocross in Nieuwerkerk
De stichtingen Evenement en EZHACO organiseerden zaterdag 29 augustus 1981 in Nieuwerkerk aan den IJssel een autocross. Dit evenement vond plaats bij de sporthal en begon om vier uur ’s middags.

Het weer van Leen de Koning.

Bijzonder weer in maart.
De maand maart is een maand van uitersten en onderstaand enkele gegevens van gebeurtenissen en extremen voor de eerste week van maart in het verleden.

Klasgenoten 1966/1967 van de Hartschool klas 6.

Puzzel mee.
Puzzel en sudoku’s.

En uit de collectie van Distilleerderij “De Keizer” karaften geleend van Frank Dul.

Previous
Next

Related

Reactie verzenden Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy – Algemene voorwaarden