• Home
  • Het Oud-Kanaaltje
    • Hoe het begon
    • Corona-tijd
    • Reacties
    • Bedankt
  • Contact
portfolio
Project info
Project detail

Nieuwerkerks echtpaar noemde zijn eersteling….Gento! Madrid “Mijn mooiste trofee! Ik ben er helemaal ondersteboven van”, zegt “Paco” Gento, de 34-jarige aanvoeder van Real Madrid. Tussen de bekers, medailles, vaantjes etc. pronkt een geboortekaartje uit Nederland en om precies te zijn uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Een zoon, genaamd Gijsbertus Wilhelmus Antonius, die echter met de […]

SHARE:
More detail

Nieuwerkerks echtpaar noemde zijn eersteling….Gento!
Madrid “Mijn mooiste trofee! Ik ben er helemaal ondersteboven van”, zegt “Paco” Gento, de 34-jarige aanvoeder van Real Madrid. Tussen de bekers, medailles, vaantjes etc. pronkt een geboortekaartje uit Nederland en om precies te zijn uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Een zoon, genaamd Gijsbertus Wilhelmus Antonius, die echter met de naam van de Madrileense voetbalcrack door het leven zal gaan: “We noemen hem Gento”, staat er op het kaartje.

Laaiende vuurzee bij Dako en motorenfabriek “De Sutter” 25 juni 1957
Het was vrijdagmiddag 25 juni 1957 toen personeelsleden van de handelsonderneming Dako een klein vuur ontdekten op het terrein en entrepot van het bedrijf. Zij konden toen nog niet vermoeden, dat dit het weinig roemvolle einde zou betekenen van de grote voorraad motoren en motoronderdelen, die op het terrein van deze firma en in de loods van de Motorenfabriek “De Sutter”daaarnaast, lagen opgeslagen.

De Rotterdamse Kuip was even van ons!
“Klim in de pen, John” kreeg ik als antwoord om van het Oud-Kanaaltje een blijvend succes te houden. Dit nadat ik de initiatiefnemer, Ron Baas, in het portaal tegen kwam van mijn toenmalige woning aan de Merwede en hem complimenten gaf over het getoonde initiatief. Uiteraard kwam al snel het onderwerp vv Nieuwerkerk aan de orde en waarom daar nog geen item over gemaakt was. Navraag bij diverse mensen binnen de voetbalvereniging bleek er weinig voor handen te zijn volgens Ron. Hier kwam het ineens op de proppen om in de pen te klimmen door ondergetekende om over zijn geliefde plaatselijke voetbalvereniging en in het bijzondere de speciale en talentvolle voetbal generatie uit het jaar 1978/1979 te schrijven.

Jeugdherinneringen aan de Johan Tomstraat
1967-1987
Nog geen jaar oud was ik in 1967 toen wij gingen verhuizen van de Westringdijk naar de Johan Tomstraat. Het gezin bestond uit 6 personen, vader, moeder, 3 dochters en 1 zoon. Geschreven door Margriet van Vliet-Visser.

Bankkantoren verdwenen, keramiek blijft.
De Rabobank Gouwestreek opende aan het Nieuwerkerkse Raadhuisplein in 2012 wat zij noemde “uw bankkantoor van de toekomst’. Nu sloot de Rabobank met de nieuwe naam Hollandse(!) IJssel dat kantoor. Waar zat de Boerenleenbank, later Raiffeisenbank en nog later Rabobank geheten, eerder in dat dorp in toen toekomstgerichte kantoren?

Verhaal van de straat.

Herinneringen aan de Hoofdweg.

De Berenboer.
Als je het in Nieuwerkerk over de berenboer had, dan wist eigenlijk iedereen wie je bedoelde: Cor van der Dussen. Op de Hoofdweg Zuid stond zijn boederij waar hij woonde met zijn vrouw, kinderen en vee. Wij zochten zijn dochter Willy op om eens uit te zoeken hoe het nu preies zat met “De Berenboer Van der Dussen”. Wie was deze berenboer, en hoe kwam hij aan zijn bijnaam?

Verhaal van de straat

Willem Mourik verteld.
Elly van Gelderen zocht voor het Oud-Kanaaltje Willem Mourik (geboren in 1928) op in de Amandelhof in Capelle aan den IJssel en gaf het woord aan hem.

Verhaal van de straat.

Het Buurtje van Van Buuren
Nieuwerkerk kende vroeger namen van straten of buurtjes die niet op een plattegrond uit die tijd zijn terug te vinden maar in de volksmond zo genoemd werden. Geboren en getogen Nieuwerkerkers gebruiken ze nog steeds om aan te duiden waar iemand toen woonde. Eén zo’n straatnaam is de Burgemeester van Buurenlaan, oftewel het buurtje van Van Buuren aan de Hoofdweg Zuid 40

Klasgenoten 1969/1970 Van de Rehobothschool klas 4

Torens waar flatjes aan hangen
Tussen de batavierlaan en de spoorlijn stonden op plankaarten wel veertien flatgebouwtjes van drie woonlagen ingetekend aan de Wilgenhof, Elzenhof, Peppelhof en Olmenhof. Na veel praten wordt daar in 1968 tot stapelbouw van 9 hoog besloten.

Jan van Driel: “Zaken zijn zaken en zaken zijn mensen”
Als je in Nieuwerkerk aan den IJssel woont heb je tegenwoordig een ruim keuze aan supermarkten waar je je boodschappen kan doen. Vroeger was dat wel anders, er waren maar een kruideniers die over de toonbank verkochten in het dorp, de meeste kruideniers gingen met hun waren bij de huisvrouwen thuis langs en boodschappen werden gedaan op de pof.

Schieland verkoopt twee gemalen Zuidplaspolder. 1978
De Verenigde Vergadering van het Hoogheemraadschap van Schieland besloot vorige week tot verkoop van de oude gemalen van de Zuidplaspolder op het Nieuwerkerkse Kortenoord. Eén ervan komt met 20.885 vierkante meter grond en 5 woningen in het bezit van die gemeente. Het andere gemaal gaat over in particuliere handen.

Het weer met Leen de Koning.

Leidens ontzet in 1573
Deze maand september bracht lange tijd prachtig weer met niet al te veel wind en ooik weinig neerslag. In het verre verleden was het in september ook lange tijd fraai weer, maar dit zorgde voor grote problemen in ons land.

Hier bleef u voor thuis…
Of we nu jong met natte haren, naast papa en mama op de bank zaten vlak voor het naar bed gaan. Of met onze eigen kinderen op de bank zaten; de televisie brengt ons warme herinneringen. Deze maand gaan we terug naar 1980, het jaar dat een gloednieuwe jeugdserie op de buis kwam. U bleef thuis voor…. De familie Knots.

Lekker puzzelen.
Dierenlegpuzzel en sudoku’s

Previous
Next

Related

Reactie verzenden Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy – Algemene voorwaarden