• Home
  • Het Oud-Kanaaltje
    • Hoe het begon
    • Corona-tijd
    • Reacties
    • Bedankt
  • Contact
portfolio
Project info
Project detail

Een brief van de burgemeester oktober 1961 Bij het doorzoeken van oude papieren van mijn vader stuitte ik op iets bijzonders. Ik vond een oude envelop met de tekst ‘Wenken voor de bescherming van uw gezin en uzelf’ Dienst Minister van Binnenlandse Zaken. Klasgenoten 1948/1949 De terp klas 4 en 5 We hebben de grootste!! […]

SHARE:
More detail

Een brief van de burgemeester oktober 1961
Bij het doorzoeken van oude papieren van mijn vader stuitte ik op iets bijzonders. Ik vond een oude envelop met de tekst ‘Wenken voor de bescherming van uw gezin en uzelf’ Dienst Minister van Binnenlandse Zaken.

Klasgenoten 1948/1949
De terp klas 4 en 5

We hebben de grootste!! Bakker Luyten bakt een nieuwe Wereldrecord.
In de week van 4 t/m 9 oktober 1988 werd er niet op een paar overuurtjes gekeken. Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Winkelcentrum Dorrestein wilde Bakker Luyten iets unieks doen waar nog lang over werd gepraat. De grootste taart van de wereld!

Teun van de Berg: “Van zuivel naar delicatessen in stijl”
Op 4 januari 1935 startte Arie van de Berg, de vader van Teun, een melkwijk in Nieuwerkerk. Met een gehuurde bakfiets, vol met melk, pap en boter ging hij langs de deuren. Een winkelpand had toen nog niet. Arie woonde toen nog in het rijtje gemeentewoningen aan de Hoofdweg. Later werd dit gedeelte omgedoopt in Burgemeester Jasstraat en daarna in Vrijheidslaan. In 1940 trouwde Arie met Ewouda Oskam en zij gingen wonen aan de Oostringdijk, ongeveer waar nu winkelcentrum Reigerhof staat.

De Nieuwerkerkse paardenmarkt voelde aan als een traditie
De jaarlijkse paardenmarkt rondom winkelcentrum Dorrestein op de eerste zaterdag van oktober was een paardenmarkt met veel paarden, plezier en vertier voor groot en klein! In en rondom het centrum was het altijd “beestachtig” druk. Gezellige sfeer, paarden, braderie, muziek. Voor velen was de paardenmarkt dan ook een jaarlijks reünie!

Waar was Nieuwerkerks eerste pomp?
Over waar Nieuwerkerk eerste benzinepomp stond is soms discussie. Al is er geen foto van: het was bij smid Dijksman aan de ‘s- Gravenweg. Die moest de Shell-benzine zelf per vat afhalen bij de aanlegplaats van de Goudse boot op Kortenoord. Die boot van Rotterdam naar Gouda vice versa verzorgde immers ook een bodedienst. De stoombootreederij De IJssel van C.G. van der Garden voer ruim een eeuw, van 1840 tot kort na WOII. Er prijkt hierbij een Goudse Boot voor de villa Hitland!

Peter Gelderblom: “Ik wilde boer worden, maar het liep even iets anders”
De jeugd uit de jaren 70, 80 en 90 kennen hem maar al te goed: Peter Gelderblom. Als klein jochie groeide hij op aan de ‘s- Gravenweg, eerst op nummer 21 en daarna op nummer 28. “Het is eigenlijk heel simpel”, vertelt Peter, “ik wilde vroeger Boer worden. Bij Arie Hoogendijk leerde ik koeien melken. Ik had van die houten klompen aan en bommetjes maken in de koeienvlaaien vond ik helemaal geweldig”. Maar in plaats van boer worden, werd het iets anders…. De redactie van het Oud-kanaaltje zocht Peter op in zijn muziekstudio in Maassluis.

Klasgenoten Eben Haezerschool klas 6, 1963

Nieuwerkerk I Kampioen ‘79/’80!
Trainer Dick van Leeuwen had ’t niet meer in de laatste minuten van de wedstrijd Nieuwerkerk-RVC (1-1), om de minuut keek hij op zijn horloge in afwachting van het einde van de wedstrijd en daarmee het kampioenschap in de eerste klasse van de Goudse Voetbal Bond. Nieuwerkerk haalde het kampioenschap eigenlijk een week eerder dan verwacht, dit was te danken aan Soccer Boys, dat hoewel zelf al kansloos voor de titel- de laatst overgebleven concurrent Schoonhoven met 3-0 versloeg.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…
Als je voor 1970 van Kortenoord kwam gelopen stond er aan het begin van de ’s Gravenweg een huis, waarvoor je of je het nu wilde of niet bleef stilstaan. Niet omdat de architect, een heel mooi pand er van had gemaakt, dee, de bouw verraadde iets van de zelfgenoegzaamheid van de negentiende eeuw. Vier hoog oprijzende ramen, aan weerszijden van een deftig uitziende ingang, zorgt er voor dat het huis je doet danken aan het type landhuis, dat je wel meer op het platteland van Zuid-Holland zag. Maar toch was er iets merkwaardigs aan dit huis. Zijn het glazen deuren of zit er geen glas in, vroeg menig argeloze voorbijganger zich toentertijd af. Keek je door het huis heen op een met knotwilgen omlijste weg achter het huis of…. Nee je zag je zelf ook staan. Wat is het, gezichtsbedrog? Om er daarna achter te komen dat het geen glazen deuren waren maar spiegels. Het had ook wel iets mysterieus dat huis op de ‘s- Gravenweg nummer 342 en 344.

Vakantieverhaal geschreven door Elly van Gelderen
Deze zomer zijn veel Nederlanders in eigen land gebleven vanwege corona, veel reizen zijn geannuleerd. Vak gingen we met onze vouwwagen kamperen in Frankrijk, maar 1 vakantie is me altijd bij gebleven. Met ons gezin en een bevriend echtpaar zaten we op een kleine camping aan de Golf van Morbihan in Normandie met een strandje aan een zeearm.

Zuidplaspolder scholencomplex.
Opening waarschijnlijk september 1978.

In de Zuidplaspolder wordt volop gebouwd en naast de vele huizen, verijzen uiteraard de scholen. Beter gezegd, verrees één school. Want de Zuidplaspolder kent sinds januari van dit jaar een scholencomplex bestaande uit 18 lokalen, waarvan er 12 bestemd zijn voor het lager onderwijs en zes voor het kleuteronderwijs. Door ruimtelijke intergratie ontstaat dan per richting van onderwijs één school voor kinderen van 4 tot 12 jaar aan de Goudmos.

Bouwbedrijf Valkenburg meer dan 100 jaar een begrip.
Timmerman Piet Valkenburg uit Overschie kocht op 25 april 1914 het bedrijf van timmerman Gerrit van der Sterre aan de Nieuwerkerkse Kerklaan. Dat moment wordt gezien als de start van het bedrijf, sinds 1984 overigens eigendom van de familie Reijm, maar de naam Valkenburg bouwbedrijf bleef gehandhaafd.

Het weer van Leen de Koning

Oorlogswinter 1944-1945
Niet alleen het gebrek aan eten was in de laatste winter van de oorlog een groot probleem, maar vooral de maand januari was erg koud en leverde voor veel mensen bij gebrek aan brandstof nog extra grote problemen op. De winter kwam pas net voor Kerstdagen op gang, aanvankelijk was het zacht in december, maar er viel voor de Kerstdagen al enige sneeuw, zodat voor veel plaatsen het een witte Kerst werd. Velen in onze regio wisten nauwelijks dat er in de Ardennen zwaar gevochten werd onze winterse omstandigheden.

Hier bleef u voor thuis…
Of we nu jong met natte haren, naast papa en mama op de bank zaten vlak voor het naar bed gaan. Of met onze eigen kinderen op de bank zaten; de televisie brengt ons warme herinneringen. Als op 2 oktober 1951 de allereerste televisie-uitzending wordt uitgezonden, op de eerste Nederlands zender “Nederland1” kunnen we ons nog niet voorstellen dat er later tientallen nieuwe zenders bij zullen komen. In de rubiek, hier bleef u voor thuis, nemen wij u elke week mee naar een tv programma waar u voor thuis bleef. Deze week; Dappere Dodo.

Lekker puzzelen
Woordzoeker en sudoku’s.

Previous
Next

Related

Reactie verzenden Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy – Algemene voorwaarden