• Home
  • Het Oud-Kanaaltje
    • Hoe het begon
    • Corona-tijd
    • Reacties
    • Bedankt
  • Contact
portfolio
Project info
Project detail

17 november 1984: Muzikale opening muziekschool Het was in 1972 dat een aantal ouders van jonge kinderen in Nieuwerkerk het initiatief namen om een muziekschool op te richten. Dat begon allemaal heel kleinschalig met een klasje Algemene Muzikale Vorming, waarmee werd gestart in een klaslokaal van de Elimschool. Klasgenoten van de Terp 1966/1967 klas 5. […]

SHARE:
More detail

17 november 1984: Muzikale opening muziekschool
Het was in 1972 dat een aantal ouders van jonge kinderen in Nieuwerkerk het initiatief namen om een muziekschool op te richten. Dat begon allemaal heel kleinschalig met een klasje Algemene Muzikale Vorming, waarmee werd gestart in een klaslokaal van de Elimschool.

Klasgenoten van de Terp 1966/1967 klas 5.

‘De Twist’- danswedstrijd 1963.
Chubby Checker stond met zijn ‘Twist’ aan de basis van een populaire dansstijl in de begin jaren 60. In 1963 werd er door Koos Honkoop een Twist-danswedstrijd georganiseerd.

Weet u nog:

Trouwen in ons oude raadhuis.
Het oude Raadhuis aan de Kerklaan 16 was statig maar had vooral iets speciaals. De huwelijksaankondigingen hingen gewoon buiten aan de muur. Daardoor was het vaak een drukte van belang bij de huwelijksvoltrekkingen. Had je een bruidsjurk met een sleep, dan was het even spannend op die lange trap naar boven naar de trouwzaal. Na afloop werden op de statige trap buiten de trouwfoto’s gemaakt: mooie herinneringen!

Foto’s en verhalen die herinneren aan de mooiste dag in het Raadhuis van de bruidjes en bruidegommen.

Het echtpaar Den Hoed. Arie Pieter en Anneke.
Zouden er in Nieuwerkerk nog mensen zijn, die zich kunnen herinneren, dat er op de hoek van de Dorpsstraat en de Schoolstraat ooit iets anders is geweest dan een bakkerij? Het bekende bakkersechtpaar, dat samen als laatste de bakkerij annex bakkerswinkel had in de Dorpsstraat in Nieuwerkerk vertellen hun verhaal.

31 december 1971: Villa Mijnlieff door brand verwoest.
Bij een felle brand, die omstreeks kwart over vijf op 31 december 1970 uitbrak, werd de villa, die vroeger toebehoorde aan de steenbakkersfamilie Mijnlieff in Klein Hitland (gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel), deels verwoest. De schade werd op ruim f 100.000 geraamd.

‘Komkommerkerk’verrijkte oudheidkamer.
Halverwege aan de Kerklaan staat nog steeds de komkommerkerk uit 1912. In 1970 werd deze als kerk vervangen door het Ontmoetingscentrum aan de Bospolderstraat. Intussen is dat een danscentrum. Hij werd als kerk opgevolgd door de Ringvaartkerk, de verbouwde kerk De Bron uit 1980.

Verhaal van de straat. Herinneringen aan het Zwart Weggetje.

Gerrit Oudijk (Gert) vertelt (geb. 1938)
Mijn hele leven woon ik al aan de Albert van ’t Hartweg in Nieuwerkerk. Deze weg werd vroeger het ‘zwarte weggetje’ genoemd, omdat het een onverharde weg was, waar men de as van de kolen van de ketel opgooide om het te verharden.

In de kantine van de gerberakwekerij Reijm Nieuwerkerk vertellen Arend en Gerard Reijm graag hoe het allemaal hier begon aan de Albert van ’t hartweg 31.
Tsja, het Zwarte Weggetje….dat was vroeger niet meer dan een doodlopend zwart paadje met verschrikkelijke hobbels. Wij woonden in de 50-jaren aan de (West) Ringdijk. En Arend en zijn vader zijn rond 1957 hier aan het Zwarte Weggetje begonnen met het telen van tomaten, sla en komkommer op een stuk land van 2 hectare. Eerst onder platglas, maar we gingen al snel over op het bouwen van kassen. Later kwam Gerard ook in de zaak.

Verhalen en foto’s die herinneren aan het Zwarte Weggetje.

Jan Veen vertelt:
Mijn vader Willem en opa Veen zijn samen in 1948 een tuin begonnen op het Zwarte Weggetje . Het Zwarte Weggetje was toen niet meer dan een doodlopend koolaspad. Het pad begon aan de Westringdijk ter hoogte waar nu Van der Dussen zit en de tuin zat aan het eind van dat pad. Zij huurden het stuk land toen van boer Van der Ban, die boerde aan de Westrijgdijk. Naast onze tuin zaten de tuinders Van Vliet en Verburg, die ongeveer in dezelfde periode begonnen. Het Zwarte Weggetje had zijn naam te danken aan het zwarte wegdek, het weggetje werd verhard en opgehoogd met verbrandde overblijfselen van kolen, die ook wel kolenslakken worden genoemd.

Amateurshows bij Koos Honkoop.
De amateurshows t.b.v. de bejaardenreis.

In de jaren 50,60 en begin jaren 70 werden in Nieuwerkerk amateurshows ten bate van de bejaardenreis gehouden. Voor dat doel spanden de amateurs en beroeps artiesten zich vol enthousiasme in. We blikken terug naar 1969. Op donderdag 11 december werd een aantrekkelijk programma gepresenteerd in de zaal van Honkoop aan de ‘s- Gravenweg. Een programma dat misschien niet de gerenommeerde podia zou halen, maar wel garant stond voor een gezellig avondje uit.

Het weer van Leen de Koning.

Rottemerentocht.
Het winterse weer van februari leverde vele mooie plaatjes op en ook op de Rotte kon er weer worden geschaatst. Vanwege corona kon er officieel niets worden georganiseerd. In de jaren 80 kon er een aantal jaren wel een molentocht worden gereden en ook een officiële wedstrijd over 200 km op de Rotte, ook wel de alternatieve elfstedentocht genoemd in onze regio.

Van de Rijskade:
vvNieuwerkerk Pupillen D1

Puzzelen:
Trouw-woordzoeker en sudoku’s.

Previous
Next

Related

Reactie verzenden Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy – Algemene voorwaarden